Ce este tulburarea de anxietate

Tulburarea de anxietate generalizată se bucură de o atenţie sporită în ultimii ani, deoarece au apărut o serie de modele teoretice care abordează trăsătura cognitivă centrală a acestei afecţiuni – îngrijorarea.

Multe persoane suferind de TAG par să-şi „normalizeze” problema descriindu-se ca „îngrijorate din fire”. De asemenea, ele au o perspectivă ambivalentă asupra acestei situaţii: pe de-o parte, consideră că trebuie să se îngrijoreze ca să fie mereu pregătite, iar pe de altă parte, îşi dau seama că îngrijorarea le face rău şi e nevoie să înceteze să-şi facă griji.

Simptome

Anxietatea şi preocuparea sunt asociate cu trei sau mai multe din următoarele 6 simptome (cu cel puţin câteva simptome prezente mai multe zile da decât nu, în ultimele 6 luni):

(1) nelinişte sau sentiment de stat pe ghimpi
(2) a fi rapid fatigabil
(3) dificultate în concentrare sau senzaţia de vid mintal
(4) iritabilitate
(5) tensiune musculară
(6) perturbare de somn (dificultate în a adormi, în a rămâne adormit ori somn neliniştit şi nesatisfăcător)

Persoanele diagnosticate cu TAG prezintă îngrijorare extremă sau/şi cronică, precum şi simptome fizice legate de aceasta. Ei nu reuşesc să îşi controleze îngrijorările.

Persoanele cu tulburare de panică se tem de cu atacuri de panică, persoanele cu anxietate socială (fobia socială) se tem să nu fie umilite în public, cele cu tulburare obsesiv-compulsivă se tem de contaminare ori de consecinţele nerespectării anumitor ritualuri.

TAG poate fi cauzată de o boală fizică ori de abuzul/sevrajul de alcool sau de droguri

Factori genetici/biologici

Deşi unele studii indică un grad moderat de 30% de transmitere pe cale ereditară, alte studii sugerează lipsa specificităţii transmiterii tulburării. TAG e asociată cu alte trăsături specifice, cum ar fi neuroticismul, iritabilitatea, depresia, toleranţa scăzută la frustrare şi inhibiţia.

Tratament

  1. Tehnici de relaxare
  2. Tehnici de tip mindfulness
  3. Restructurare cognitivă
  4. Expunerea – evaluarea şi confruntarea evitării
  5. Desensibilizarea
  6. Monitorizarea îngrijorărilor
  7. Intervenţii interpersonale
  8. Dezvoltarea abilităţilor de rezolvarea a problemelor
  9. Teme pentru acasă

Cum se tratează Anxietatea generalizată?

Ca în toate tulburările de anxietate, există două tipuri de tratamente bine validate – care se aplică independent sau în combinație: psihoterapie și medicație.

Ce presupune psihoterapia cognitiv-comportamentală?

Psihoterapia cognitiv-comportamentală (prescurtată adesea CBT, din engleză cognitive-behavioral therapy) se bazează pe nenumărate studii clinice care arată că problemele psihologice de tip anxietate și depresie pot fi corectate prin modificarea modului în care oamenii gândesc și a modului în care aceștia acționează:

  • corectarea atenției focalizate excesiv asupra aspectelor negative
  • modificarea frecvenței și intensității îngrijorărilor
  • oprirea comportamentelor de evitare.

Practic, prin psihoterapia CBT, persoana învață să își identifice gândurile care contribuie la anxietatea sa, învață să își gestioneze anxietatea și îngrijorările într-un mod productiv, să accepte existența incertitudinii în viața sa, să controleze anumite comportamente în loc să le evite, să analizeze anumite convingeri pe care le are despre îngrijorările sale, precum ”nu pot controla îngrijorarea” sau ”dacă mă îngrijorez atunci evenimentele negative nu vom mai apărea”. Anxietatea este o problemă epuizantă, atât pentru minte, cât și pentru corp, tocmai pentru că menține individul într-o stare permanentă de tensiune sau neliniște. De aceea, un scop major al psihoterapiei este de a învăța persoanele cum să se relaxeze prin niște proceduri de respirație sau de relaxare musculară.

 Se poate face psihoterapie online?

În ultimii ani, tot mai multe persoane caută servicii psihologice online, din numeroase motive, cum ar fi:

  • nevoia de a avea acces rapid și permanent la informații relevante;
  • lipsa de specialiști în localitatea/zona de domiciliu;
  • programul zilnic de lucru împiedică accesul la serviciile tradiționale;
  • nevoia de confidențialitate în consultarea acestor servicii;

Probleme întâmpinate în cadrul terapiei

Majoritatea pacienţilor au suferit toată viaţa de TAG sau aproape toată viaţa (durata medie dintre declanşarea tulburării şi prima intervenţie este de 10 ani sau mai mult). În consecinţă, asemenea pacienţi ar putea fi nerăbdători, pretenţioşi, sceptici, lipsiţi de speranţă sau ar putea avea aderenţă minimă la tratament. Mai mult decât atât, dacă pacientul recurge la automedicaţie cu alcool sau alte substanţe, terapia ar putea fi compromisă.

Ar mai putea fi:

  1. Unii pacienţi ar putea susţine că îngrijorările lor sunt „realiste”, deoarece „s-ar putea întâmpla”
  2. Mulţi pacienţi consideră îngrijorarea o strategie de autoapărare
  3. Dificultăţi în identificarea gândurilor automate
  4. Pretenţia unor rezultate imediate – nu există soluţie miraculoasă ori baghetă magică.
  5. Nevoia de certitudine
  6. Dificultăţi de relaxare
  7. Refuzul de a participa la expunere

Dacă dorești mai multe informații sau dacă întâmpini simptome pentru terapie individuală, programează-te online, accesând formularul sau telefonic la numărul de telefon: +4 0770 163 640

Află mai multe informaţii şi despre Terapia de grup

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns