Ce este anxietatea?
Anxietatea reprezintă o stare emoţională pronunţată, manifestată prin nelinişte, şi se poate asocia cu palpitaţii, transpiraţie şi nervozitate. De cele mai multe ori, aceasta apare ca răspuns al unui eveniment stresant sau al unei stări prelungite de tensiune.
Simptome obişnuite ale anxietăţii
- Simptome respiratorii şi de piept
- Respiraţie întretăiată
- Respiraţie accelerată
- Respiraţie slabă
- Gâfâit
- Presiune în piept
- Flegmă în gât
- Senzaţie de sufocare
- Bâlbâială
2. Reacţii epidermice
- Transpiraţie
- Mâncărime
- Bufeuri de fierbinţeală
- Senzaţie de frig
- Îmbujorare
3. Reacţii cardiace şi de circulaţie a sângelui
- Bătăi puternice de inimă
- Palpitaţii
- Senzaţie de leşin
- Hipertensiune
- Hipotensiune
4. Simptome intestinale
- Pierderea poftei de mâncare
- Greaţă
- Durere sau disconfort abdominal
- Vomă
5. Simptome musculare
- Tremurături
- Nervozitate
- Reacţii de tresărire
- Gestul de a bate din picioare
- Insomnie
- Înţepenire
Puteţi fi anxios cu privire la:
- Unele forme ale anxietăţii:
- socializare
- vorbitul în public
- căutarea unei slujbe
- activitatea profesională
- evenimente traumatizante
- dezechilibrul de stres posttraumatic
- starea de sănătate
- anxietatea indusă chimic
- consumul de alcool sau droguri
- dezechilibrul obsesiv-compulsiv
- resimţirea sau manifestarea panicii
2. Fobii:
- întruniri sociale
- spaţii deschise
- spaţii închise
- înălţime
- trenuri
- lifturi
- animale
- poduri
- tuneluri
- apă
- insecte, etc.
Observaţi simptomele pe care le manifestaţi când vă simţiţi anxios, mai ales atunci când anxietatea este foarte frecventă sau foarte intensă.
Observaţi lucrurile sau situaţiile care vă fac să fiţi anxios, în mod normal.
Anxietatea este autoindusă şi poate fi deconstruită
Tipuri de anxietate
- Anxietatea generalizată
- Tulburarea de panică
- Anxietatea de separare
- Anxietatea socială
- Fobii
Cauzele anxietăţii:
Anxietatea nu are o cauză specifică până la momentul actual. Se consideră că la apariţia ei contribuie preponderent factori psihici (ex: evenimente traumatizante), dar şi medicali.
Uneori, anxietatea poate apărea din cauza anticipării evoluţiei unei boli (ex: în cancer, boli autoimune) sau, din contră, a incertitudinii asupra ei. Alteori, aceasta poate apărea ca efect secundar al medicaţiei prescrise pentru o anumită boală acută sau cronică.
Predispoziţia genetică a fost identificată ca un factor probabil ce participă la creşterea riscului de apariţie a anxietăţii.
Anxietatea ne modifică felul în care gândim. Anxietatea ne modifică percepţia şi conştientizarea. Poţi să observi senzaţiile fizice pe care o persoană care nu are anxietate nu le-ar observa niciodată.
Anxietatea poate intensifica durerile fizice. Exemplu: o persoană care nu are anxietate poate avea o durere de genunchi insesizabilă. Când suferi de anxietate vei simţi durerea genunchiului ca pe o durere puternică. Asta pentru că mintea a fost schimbată, devenind foarte sensibilă la felul în care corpul simte. Anxietatea poate să creeze şi simptome care, de fapt, nu există.
Ce legătură există între anxietate şi corp?
Starea de nelinişte declanşează secreţia de hormoni de stres (adrenalina, cortizol) care pregătesc organismul pentru „luptă sau fugă”- ”fight or flight”. Acest eveniment fiziologic normal se întâmplă indiferent dacă pericolul este real (un animal fioros vine spre noi) sau puţin probabil („voi leşina pe stradă şi nimeni nu mă va ajuta”). Cu alte cuvinte, secreţia hormonilor de stres apare atunci când gândim şi acţionăm într-o manieră îngrijorătoare şi aici apare legătura între frică şi anxietatea. Secreţia este indiferenţa faţă de cât de real este pericolul.
Cât de comună este anxietatea?
Tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente tulburări psihice. Aproape 1 din 3 oameni vor avea o formă de tulburare de anxietate pe parcursul vieţii.
În Europa sunt foarte des întâlnite bolile mintale şi neurologice. Conform ultimului studiu efectuat, 165 de milioane de oameni, reprezentând aproape 38% din populaţie, suferă de o tulburare emoţională precum anxietatea, depresia, insomnia sau demenţa.
Doar o treime dintre aceştia au ales să-şi trateze afecţiunea prin psihoterapie sau medicaţie. Lăsând astfel această cauză să fie una predominantă în societate. Impactul economic şi social este foarte puternic, deoarece aceste persoane îşi pierd pofta de viaţă. Dar şi relaţiile pe care le aveau şi capacitatea de a munci, adică problema interferează în aproape sau toate domeniile vieţii: social, personal, profesional.
În primul rând, individul anxios va adopta un comportament evitant, refuzând astfel interacțiunile sociale și activități care presupun ieșirea din zona de confort. Cu cât anxiosul refuză mai mult interacțiunile sociale, cu cât mai mare va fi anxietatea resimțită.
Pe plan profesional pot apărea, de asemenea, probleme din cauza anxietății. Pacientul va înregistra performanțe scăzute la locul de muncă din cauza simptomelor anxioase, va refuza activități care îl scot din zona de confort precum teambuilding-uri, promovări sau schimbarea locului de muncă – într-un final, acesta se va plafona refuzând schimbarea care vine la pachet cu evoluția.
Din punct de vedere al relațiilor personale, persoana anxioasă va avea, de asemenea, de suferit. Asta pentru că se va simți neînțeleasă, judecată și marginalizată din cauza tulburării sale și va prefera să se izoleze treptat. Întrucât anxietatea poate afecta în mod considerabil calitatea vieții, este esențial ca persoana care suferă de una sau mai multe tulburări anxioase să apeleze la ajutor de specialitate pentru a depăși problema.
Tratamentul anxietăţii
Din fericire, există metode foarte eficiente pentru tratamentul tulburărilor de anxietate!
Tratamentul constă fie în psihoterapie (individuală sau de grup), fie în medicaţie, fie amândouă combinate, în funcţie de caz.
Programul „Cum gestionăm anxietatea”
Elemente ale terapiei de grup CBT
În acest grup CBT pentru anxietate, participanții învață strategii și tehnici pentru a face față şi a gestiona anxietatea. Scopul acestui grup este de a ajuta indivizii să devină conștienți de modelele și comportamentele lor anxioase de gândire.
În fiecare sesiune, participanții învață abilități specifice pentru a se ajuta să se simtă mai bine, să facă față și să-și gestioneze dificultățile și să reducă riscul de recidivă viitoare. Prin această abordare de tratament, participanții sunt sprijiniți și încurajați de terapeut și colegi.
Beneficiile terapiei de grup
În timpul sesiunilor de grup veți avea ocazia să interacționați cu alți participanți, să dezvoltați și să practicați tehnici sănătoase de coping pentru reducerea anxietății. Scopul grupului este să vă ajute să obțineți controlul asupra bunăstării dumneavoastră psihologice și să învățați noi tehnici pentru a vă face față sentimentelor și emoțiilor, procesând, de asemenea, orice tulburări de sănătate mintale subiacente.
Detalii despre terapia de grup CBT pentru anxietate
Grupurile sunt conduse de Psiholog Maria Silaghi, psiholog clinician, psihoterapeut în terapie cognitiv-comportamentală și cu experiență în ajutorarea persoanelor cu anxietate, depresie, stres .
➡️Terapia de grup CBT, offline, pentru anxietate este oferită în Cabinetul Individual de Psihologie Silaghi Maria-Petruţa, situat în Oradea, Bihor, str Simion Bărnuţiu, nr 22/A, dar şi online.
➡️Terapia de grup CBT, online, pentru anxietate se va desfăşura pe platforma ZOOM.
➡️Cum funcționează? Grupurile sunt formate de obicei din 4-6 participanți. De regulă se întâmplă săptămânal sau la două săptămâni, în grupuri închise (aceeași membri pe tot parcursul grupului). În funcție de mărimea grupului, poate exista şi un coterapeut. Grupurile pot fi formate fie fizic, în Oradea, fie în format online. Durata fiecărei şedinţe este de 90 de minute.
➡️Cost? Preţul unei şedinţe este de 110 lei/persoană.
➡️Cui se adresează? Persoanelor cu vârsta +18 ani.
➡️Pentru eficienţa procesului terapeutic este necesară participarea la fiecare şedinţă a tuturor membrilor grupului în formula stabilită de la începutul procesului terapeutic.
➡️Înscrierile au loc până la data de 24 februarie 2025. Înscrierile continuă şi după data de 24 februarie 2025.
➡️Prima întâlnire va începe cu 3 martie, ora 17:00, pentru grupul online
➡️Prima întâlnire va începe cu 4 martie, ora 17:00, pentru grupul offline, în cabinet
Datele pot varia, în funcţie de numărul de participanţi!
➡️Procedura: Înscrierea în program se va face prin formularul de mai jos sau pe WhatsApp la numărul de telefon: +4 0770 163 640, până la data de 24 februarie 2025.
➡️Plata şedinţei se face până pe 28 februarie 2025, cel târziu, în caz contrar înscrierea va fi anulată.
Informații importante
- Link-ul de conectare Zoom, pentru opţiunea „terapie de grup online” se primeşte cu 1 zi înainte de începerea primei întâlniri.
- Factura proformă se trimite pe adresa de email folosită la înscriere.
- Este necesar ca înscrierea să fie făcută de persoana care va participa la terapia de grup, și NU de către altcineva
➡️Cât durează? Îți sugerez frecventarea grupului pentru un minimum de 12 ședințe, pentru că doar astfel poți avea o impresie mai clară a utilității grupului. Psihoterapia de grup este transformațională!
Nu ratați ocazia de a deveni o persoană calmă și plină de încredere! Înscrieți-vă la terapia noastră de grup și dați curs călătoriei spre o schimbare pozitivă.
Programul „Cum gestionăm anxietatea”
Terapie de grup online sau offline, în cabinet
Terapie de grup online/offline
Costul unei sesiuni
110 lei/persoana
Terapie de grup online/offline
Durată şedinţă
90 de minute
Terapie de grup online sau offline
Tip terapie
Terapia cognitiv-comportamentală